perjantai 27. helmikuuta 2009

Koiran madotus.

Koira on syytä madottaa kaksi kertaa vuodessa. Useampikin kerta saattaa olla tarpeen jos koiran elintavat muodostavat selkeän riskitekijän.

Matolääkkeen valinta

Matolääkkeen valinnassa on syytä kiinnittää huomiota siihen, että lääke tehoaa yleisimpiin sisäloisiin. Eri matolääkkeitä kannattaa vuorotella jo ihan siitä syystä, että kaikki matolääkkeet eivät tehoa esim. harvinaisempaan ekinokokkiin jota vastaan olisi syytä madottaa sen harvinaisuudesta huolimatta, varsinkin jos koira syö esim. hirven tai poron sisäelimiä raakana. Ekinokokki muodostaa tällä hetkellä erittäin pienen riskitekijän, mutta se on ihmiselle erittäin vaarallinen ja sen takia siihen tulee suhtautua vakavasti.

Koiran sisäloiset, riski myös ihmiselle

Iso osa koiran sisäloisista voi tarttua myös ihmiseen ja ihmiselle ne ovat usein jopa vaarallisempia, kuin koiralle, joten koiran madottamisessa ei ole kysymys vain koiran terveydestä vaan myös ihmisten.

Asianmukainen madotus ja riittävä hygienia ovat tärkeä osa niin lemmikin, kuin isännänkin hyvinvointia.

2 kommenttia:

  1. Mitäs jos on lähös matkalle ranskaan Nizaan koiran kans ni kannattaaks sille ottaa joku erillinen tai erilainen matokuuri ja kuinka aikaisin?

    VastaaPoista
  2. Hyvä kysymys. Tietääkseni lemmikkejä ei tarvitse madottaa ennen matkaa itse lemmikin tai omistajan hyvinvoinnin takia, mutta eri maiden säädökset madotuksista, rokotuksista, jne. vaihtelevat.

    Mikäli siis vie koiran ulkomaille, niin kannattaa tarkistaa, että mitä sääntöjä kohdemaassa on asetettu koiran tuontia koskien. Lisäksi myös Suomen lainsäädännössä on pykäliä koskien koirien tuontia, jotka saattavat päteä ainakin pitkäaikaisen ulkomailla oleilun osalta.

    Muuten, niin mielestäni on tärkeämpää madottaa lemmikki ulkomaanmatkan jälkeen, kuin ennen sitä. Ulkomailla saattaa olla suurempi loisriski ja madotus myös ehkäisee uusien loisien rantautumista Suomeen.

    VastaaPoista