sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Koiran punkki torjunta

Lämpimänä vuodenaikana punkit ovat luonnossa liikkujan riesana, tämä koskee erityisesti koiria.
Punkkiriskiin vaikuttaa huomattavasti alue jolla koiraa ulkoilutetaan; punkit esiintyvät usein pistemäisesti, joten punkkitartunnan riskiä on vaikea määritellä etukäteen.

Paras ehkäisykeino on laittaa koiralle punkintorjunta ainetta jota on saatavilla mm. nestemäisessä muodossa sekä erilaisten punkkipantojen muodossa.

Tarkasta koira punkkien varalta

Käytti punkintorjunta ainetta tai ei, niin koira on syytä tarkastaa joka päivä punkkien varalta.
Operaatio on suhteellisen helppo, koska punkit asettuvat yleensä lähinnä kaulan/pään alueelle.

Kaulan/pään aluetta käydään läpi kamman tai sormien avulla.
Löytyneet punkit poistetaan joko pinsettien tai erityisten punkkipihtien tai punkkikynän avulla.

Koiran isännän/emännän on syytä huolehtia myös omasta punkkitarkastuksestaan koiransa punkkitarkastuksen lisäksi.

5 kommenttia:

  1. Hei,

    Jos käyttää nestemäistä punkintorjunta-ainetta, niin voiko koiran turkissa silti tulla sisälle punkkeja? Onko punkkipanta siinä mielessä parempi vaihtoehto, jos se estää punkin tarttumisen turkkiin? Entäs jos käyttää molempia?

    terv. pumin omistaja

    VastaaPoista
  2. Koira voi saada punkkeja/ niitä voi tulla sisälle vaikka koiralle olisikin annettu punkin torjunta-ainetta. Tätä saattaa tapahtua varsinkin, kun torjunta-aineen kestoaika alkaa olla lopuillaan.

    Punkkipannasta ei ole omakohtaista kokemusta, mutta sen vaikutusmekanismi on samankaltainen, kuin nestemäisissä eli sekään ei estä punkkeja 100% varmasti.

    Punkkipannoistahan aine levittyy pitkin koiran ihoa samalla periaatteella, kuin nesteilläkin. Yrttipannat ovat sitten erikseen ja niiden tehosta en osaa sanoa mitään.

    Punkkipannan etu on ainakin mainosten mukaan niiden pidempi kestoaika eli suunnilleen 2-4 kk riippuen pannasta. Nestemäisillä aineilla kestoaika on noin kuukausi, jonka jälkeen sitä pitää laittaa uudestaan.

    VastaaPoista
  3. Punkkien tarttumiseen vaikuttaa lisäksi se millaisilla alueiella ulkoiluttaa koiraa.
    Ilman mitään torjunta-aineita olen löytänyt koirasta pahimmillaan 3 punkkia kerralla.


    Yrttipannoista vielä:

    Yrttipannoissa taitaa olla myös ideana se, että ne eteeriset öljyt levittäytyvät pitkin koiran ihoa, joskaan en ole asiasta varma. Myyjät osaavat varmaankin neuvoa asiassa.

    VastaaPoista
  4. Voiko punkki tartuttaa koiraan jotakin muuta tautia kuin borreleoosi bakteeria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punkit voivat levittää borrelioosin lisäksi puutiaisaivokuumetta, joka on koirille vaarallisempi, mutta harvinaisempi.

      Punkit voivat levittää myös muita tauteja. Myös itikat levittävät lukuisia tauteja ihan Suomenkin leveysasteilla. Erityiseen huoleen ei kuitenkaan ole aihetta. Näin tämä maailma on toiminut jo hyvin pitkän aikaa ja niin meillä ihmisillä, kuin koirillammekin on vastustuskykyä torjumaan erilaisia uhkia.

      Poista